U bent hier

MRI van het hart

Doel

Deze techniek laat toe om gedetailleerde beelden van het hart te maken. Bij MRI wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet waar een smalle tunnel omheen gebouwd is. Deze tunnel is aan beide kanten open. De MRI-scan maakt gebruik van sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. 

Voorbereiding

U mag gewoon eten en drinken tenzij uw arts anders voorschrijft. U mag geen metalen voorwerpen dragen, zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses.

Overleg met uw arts als u:

  • last heeft van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes)
  • metalen voorwerpen in uw lichaam heeft, zoals vaatclips, kunstkleppen, pacemaker of defibrillator
  • zwanger bent

Uw arts beoordeelt in bovenstaande situaties of een MRI veilig voor u is.
Als u erg angstig bent, krijgt u mogelijk een rustgevend medicijn.

U krijgt soms een infuus met contrastvloeistof.

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.

Tijdens het onderzoek ligt u 30 tot 60 minuten stil op een tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt. Het deel van uw lichaam dat gescand wordt ligt in het midden van de tunnel. Tijdens het onderzoek hoort u harde ratelende geluiden. U krijgt een hoofdtelefoon op zodat u aanwijzingen van de radioloog kan opvolgen. U krijgt een “nood-knop” om de radioloog te verwittigen bij problemen.

Risico’s

In tegenstelling tot andere röntgencontrastvloeistoffen, is het MRI-contrastmiddel niet jodiumhoudend. Overgevoeligheid voor dit contrastmiddel is zeldzaam. Het kan echter niet altijd worden toegediend aan patiënten met een slechte nierfunctie.

Resultaten

U maakt een afspraak met de arts om de uitslag te bespreken

Nazorg

Geen bijzondere nazorg noodzakelijk.