U bent hier

Sluiten Patent Foramen Ovale (PFO)

Doel

Het patent foramen ovale is een restant uit de embryonale ontwikkeling van het hart, die bij ongeveer 20% van de bevolking aanwezig is. Wanneer je een PFO hebt kan je last hebben van embolie (eventueel met beroerte) of heel zelden klachten van kortademigheid. De sluiting van het PFO heeft tot doel deze passage te beletten en dus embolie te voorkomen.

PFO

Voorbereiding

Deze ingreep is nooit dringend.

Je wordt opgenomen op de cardiologie afdeling. Je moet voor deze ingreep nuchter zijn. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen (enkel water, thee en koffie), minimaal 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten, minimaal 8 uur voor een normale maaltijdDe medicatie mag worden ingenomen, zoals afgesproken met de arts. Er zal een bloedafname gebeuren. Je krijgt een operatiehemd aan. De verpleegkundige plaatst een infuus in je arm, om later medicatie toe te dienen.

De ingreep gaat door in de hartkatheterisatiezaal.

Ongeveer 1 uur voor de ingreep zal je 4 x 75mg clopidogrel (pilletjes) en 1 dosis antibiotica (via je infuus) toegediend krijgen.

Onderzoek

Je neemt plaats op de behandeltafel. Er worden kleefelektroden aangebracht om het hartritme te volgen. De anesthesist zal je voorbereiden op de verdoving en vervolgens in slaap brengen. Van het verdere onderzoek zal je niks meer voelen.

Via de mond wordt een echosonde in de slokdarm gebracht, om gedetailleerd de ingreep te begeleiden. De arts zal een ader in de lies aanprikken en zo de katheter tot in het hart, door het defect, opvoeren. Met behulp van het echobeeld wordt de correcte maat gemeten en wordt het ‘parapluutje’ ter plaatse gebracht. 

Als daags nadien de controles goed zijn, mag je naar huis.

Device closure

Risico’s

Complicaties zijn bijzonder zeldzaam, maar kunnen ernstige gevolgen hebben.

Enkele mogelijke complicaties zijn:

  • luchtembool
  • infectie
  • verplaatsen van het ‘parapluutje’

Resultaten

Eens het ‘parapluutje’ overgroeid raakt met eigen hartweefsel, is de tunnel volledig afsloten en geen passage meer mogelijk.

Nazorg

De lies zal manueel afgedrukt worden en je krijgt een drukverband om. Hiermee moet je 12 uren bedrust houden. De volgende uren controleert de verpleegkundige je bloeddruk, pols, de punctieplaats en eventuele ongemakken. Ontslag wordt gepland daags na de ingreep, ook zal er een echo van je hart gebeuren en wordt er een bloedafname gedaan. Het is aan te bevelen bij ontslag te zorgen voor vervoer en niet zelf te rijden. Er worden doorgaans drie tot vijf dagen werkonbekwaamheid gerekend voor deze ingreep (afhankelijk van de fysieke inspanningsgraad van het werk.)

De nabehandeling bestaat uit 3 maanden clopidogrel 1x75mg en minstens 6 maanden een lage dosis aspirine (volgens voorschrift van je behandelend cardioloog).

Downloads: 

informatiebrochure ASD - PFO sluiting

In deze brochure kan je meer informatie vinden over ASD- of PFO- sluiting.