Doel
Een echocardiografie via de slokdarm laat toe om het hart met meer detail in beeld te brengen. Daarvoor wordt, doorgaans onder plaatselijke verdoving, een slangetje, de endoscoop in de slokdarm ingebracht. Dit is een flexibele slang van één cm doorsnede.
In sommige gevallen wordt er contrastvloeistof toegediend via een infuus in de arm. Dit is om te kijken of er een doorgang is tussen de rechter en linker voorkamer (atrium).
Voorbereiding
Voor het onderzoek is het nodig dat u nuchter bent. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen (enkel water, thee en koffie), minimaal 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten, minimaal 8 uur voor een normale maaltijd. U mag echter wel nog uw gebruikelijke geneesmiddelen innemen met een slokje water.
Indien u een gebitsprothese heeft, zal gevraagd worden om deze voor het onderzoek uit te doen.
Om complicaties te vermijden, vragen wij u ons te verwittigen wanneer u:
- zwanger bent
- eerdere operaties/bestraling van mond, keel slokdarm of maag heeft ondergaan
- een allergie, overgevoeligheid of intolerantie heeft (bijvoorbeeld voor latex, Xylocaïne,…)
- stollingsproblemen heeft of bloedverdunners neemt (bijvoorbeeld Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Ticlid®, Plavix®, Aspirine, Efient®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis® …)
- epilepsie, diabetes heeft
Onderzoek
Onderzoek met plaatselijke verdoving van de keel
U neemt plaats op een onderzoekstafel en gaat op de linkerzijde liggen. Uw keel wordt verdoofd met een spray en er worden elektroden geplaatst op de borstwand om het elektrocardiogram te registreren. Eventueel krijgt u een infuus in de arm voor het toedienen van contrastvloeistof.
De endoscoop wordt met een speciaal glijmiddel ingesmeerd. Vervolgens brengt de cardioloog de endoscoop voorzichtig in uw mond. De cardioloog zal u vragen om heel goed te slikken, waardoor de endoscoop in de slokdarm terecht komt. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek rustig door uw neus blijft ademen. Via het beeldscherm worden de fijnere hartstructuren zichtbaar gemaakt.
Onderzoek onder algemene verdoving
Uitzonderlijk kan het onderzoek onder algemene verdoving worden uitgevoerd. Dit vereist een opname via het dagziekenhuis. De verdoving wordt uitgevoerd door de anesthesist, via een infuus in de arm. Het onderzoek wordt uitgevoerd zoals hierboven beschreven. Het onderzoek gebeurt in het echocardiografie lab voorzien van alle noodzakelijke anesthesie apparatuur en endoscopiemateriaal. U ontwaakt in het echocardiografie lab. Nadien wordt u voor verdere opvolging naar het cardiologisch dagziekenhuis gebracht.
Risico’s
Onderzoek met plaatselijke verdoving van de keel
In geval van lokale keelspray maakt u het onderzoek bewust mee. Soms treden hierbij lichte wurg- of braakneigingen op. Na het onderzoek kan uw keel een tijdje geïrriteerd zijn.
Onderzoek onder algemene verdoving
Na het onderzoek kan u keelirritatie, milde sufheid of draaiingen vertonen (ten gevolge van de anesthesie). Verwikkelingen van deze procedure zijn zeldzaam.
Uiterst zeldzaam is de perforatie (= scheur) van de slokdarm. In dit geval moet u dringend geopereerd worden. Een bloeding als gevolg van een echocardiografie via de slokdarm is zeldzaam en kan meestal zonder operatie behandeld worden. Beschadiging van tanden (vooral bij een slecht gebit) is niet uitgesloten tijdens een endoscopie of een verdoving.
Resultaat
Op het einde van de consultatie zal de cardioloog de bevindingen van de echocardiografie met u bespreken alsook de mogelijke wijzigingen in behandeling die hiervan het gevolg kunnen zijn.
Nazorg
Onderzoek met plaatselijke verdoving van de keel
Omdat uw keel verdoofd is, moet u na het onderzoek wachten met eten en drinken, omdat u zich zou kunnen verslikken. Ongeveer anderhalf uur na het onderzoek kunt u voorzichtig proberen om een slokje water te drinken.
Onderzoek onder algemene verdoving
Indien u voor algemene verdoving kiest, mag u niet alleen met uw voertuig naar huis en bent u één dag werk onbekwaam. Plan na het onderzoek geen belangrijke activiteiten. Uw concentratie en beoordelingsvermogen zijn mogelijks verminderd.
Neem met ons contact op als u na het onderzoek volgende klachten heeft: aanhoudende hevige pijn, koorts, aanhoudende bloeding en elke andere verontrustende klacht.