Wat is een hoge bloeddruk ?
De samentrekking van ons hart, stuwt het bloed door de slagaders en is zo verantwoordelijk voor de bloeddruk. Deze bloeddruk is het hoogst wanneer het hart samentrekt. Dit heet de bovendruk of systolische bloeddruk. Als het hart ontspant dan zakt de bloeddruk. Dit heet de onderdruk of diastolische bloeddruk.
De bloeddruk is te hoog als bij herhaalde metingen door arts of verpleegkundige deze meer dan 140/90 mmHg bedraagt.
Aangezien de bloeddruk ook kan stijgen ten gevolge van de stress die een arts bezoek met zich mee brengt (witte jas hypertensie), kan het aangewezen zijn zelf de bloeddruk thuis te meten met een automatische bloeddrukmeter. Bij deze metingen dient de bloeddruk minder dan 135/90 mmHg te zijn.
Omdat de bloedvaten door het verouderingsproces minder elastisch worden stijgt de bloeddruk op latere leeftijd. Daarom mag de bovendruk bij personen ouder dan 80 jaar oplopen tot 150-160 mmHg.
Wat zijn de symptomen ?
Een hoge bloeddruk veroorzaakt geen pijn of onmiddellijke klachten.
Wanneer een hoge bloeddruk echter onbehandeld blijft, kan deze aanleiding geven tot belangrijke hart- en vaatziekten of andere orgaan afwijkingen. Zo kan hypertensie mee aan de oorzaak liggen van een hartinfarct, hartfalen, verminderde nierfunctie, beroerte, oog afwijkingen…
Door een verhoogde bloeddruk worden de wanden van de bloedvaten beschadigd. Deze beschadigingen veroorzaken slagaderverkalking en vergroten het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is de oorzaak ?
In 90 tot 95 % van de gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Men spreekt dan van essentiële of primaire hypertensie.
Wel stelt men vast dat in sommige families verhoogde bloeddruk frequenter voorkomt.
Bij secundaire hypertensie, is de oorzaak van de hoge bloeddruk bekend:
- Nieraandoeningen: aantastingen van de nierbloedvaten of nieren
- Hormonale aandoeningen: overmatige functie van de schildklier, cushing
- Slaapstoornis
- Geneesmiddelen (contraceptie, corticoïeden,…)